Priče sa Kopaonika

Jošanička banja – planinska banja

Staro i novo kupatilo

Jošanička banja koja se nalazi u podnožju Kopaonika zbog svoje nadmorske visine (550 mnv), konfiguracije terena i  termalnih izvora (36 do 78,2°C) ima karakteristike planinske banje.

Tokom četrnaestog veka lekovitost mineralnih voda Jošaničke banje koristili su Turci koji su izgradili malo kupatilo koje je u osamnaestom veku prošireno i uređeno.

Prvo poznato ispitivanje lekovitosti mineralnih voda Jošaničke banje obavljeno je 1834. godine na Bečkom medicinskom univerzitetu na zahtev kneza Miloša. Voda je ispitivana  i dobijeni su impresivni rezultati pa je posle toga knez Miloš rado boravio u Jošaničkoj Banji sa svojom porodicom.

Josif Pančić je u svom obilasku terena na Kopaoniku posvetio pažnju Jošaničkoj banji za koju je rekao: „Da je najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Brusi i Maloj Aziji i još da se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija“.

Vode u Jošaničkoj Banji pripadaju grupi hipotermi, a u sebi poseduju natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor. Tokom lečenja koriste se pijenjem kao i u kombinaciji sa hidro–kinezi terapijom.
Mineralne vode u Jošaničkoj Banji leče rumatska oboljenja, postoperativna stanja, oboljenja mišića, kožna oboljenja…

U Jošaničkoj banji i njenoj okolini dominira „Banjski borjak“ (crni bor na površini od oko 30 ha) koji je naročito dobar za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Više fotografija OVDE (klik)

error: