Vesti

Kopaonik dobija najmoderniju trafostanicu 110/35/10 kV

Postojeća trafostanica 35/10 kV ima instalisanu snagu od 16 MVA i u vreme maksimalne angažovane snage je skoro u potpunosti iskorišćena, pa je od velike važnosti što će se uskoro trajno, bezbedno i kvalitetno rešiti napajanje Kopaonika i cele Raške

Na Kopaoniku je u toku izgradnja najmodernije trafostanice 110/35/10 kV, pomoću koje će napajanje celog područja Raške biti bezbedno i kvalitetno.

Time će investitorima planiranje, izvođenje radova i vođenje poslova biti znatno olakšano. Ukupna vrednost radova na trafostanici je oko milijardu dinara.

Na novoj trafostanici su postavljena dva transformatora snage od po 31,5 MVA. Poslovi su podeljeni u dve faze koje traju uporedo. Prva će biti završena do poslednjeg dana septembra, a druga do kraja jeseni. Među glavnim zadacima su naponska ispitivanja, zatim proveravanje konfiguracije zaštite i mikroprocesorskih releja, njihovo ispitivanje, kao i funkcionalno ispitivanje svih elemenata postrojenja. U građevinskom delu, preostalo je samo spoljašnje uređenje kruga trafostanice. U toku je i opremanje dalekovoda 110 kV „Raška – Rudnica – Kopaonik“, koji još od izgradnje 1986. godine radi kao dalekovod 35 kV.
Posle nešto više od tri decenije biće iskorišćen kako je prvobitno i planirano. Postojeća trafostanica 35/10 kV ima instalisanu snagu od 16 MVA i u vreme maksimalne angažovane snage je skoro u potpunosti iskorišćena, pa je od velike važnosti što će se uskoro trajno, bezbedno i kvalitetno rešiti napajanje Kopaonika i cele Raške.

Stepen realizacije ugovora kojim je definisana dinamika elektromontažnih radova na trafostanici prelazi 80 odsto.

Kompanija „Simens“ je isporučila najmoderniju opremu, a za njenu ugradnju je kao podizvođač angažovana „Elektromontaža“ iz Kraljeva.
I.Andrić, izvor:eps.rs

Tagovi