Dešavanja

KOPAONIK kalendar – LETO (događaji i manifestacije)

Kopaonik vas tokom letnjih meseci očekuje sa dosta tradicionalnih događaja i manifestacija koje će se održati na poznatim lokacijama, kako na samoj planini tako i okolnim mestima u podnožju.

MAJ

„Dani kraljice Jelene“
Manifestacija “Dani kraljice Jelene” koja je posvećena kraljici Jeleni Anžujskoj koja se održava u Raški, porti manastira Gradac i Gradačkoj banji
negujući sećanje na srpsku kraljicu i svetiteljku Jelenu Anžujsku. Pored toga ovaj događaj ima i kulturno-istorijski i tradicionalni karakter, gde se u tri dana kroz razne kulturne programe  predstavlja kultura i tradicija raškog kraja. (foto:TO Raška)

 JUN

„Stazama SERBIAN TROPHY“
STAZAMA SERBIAN TROPHY je vikend vožnja terenskih vozila na Kopaoniku koju organizuje Off road team SRBIJA 4×4 kako bi upoznali Kopaonik leti, ali i da provezete u opuštenoj vožnji delove staze korišćene na Serbian Trophy.

„Vidovdanski sabor beseda i zdravica“ – , izletište „Izvorak“, selo Pavlica
„Vidovdanski sabor beseda i zdravica“ održava se nedaleko od manastira Stara Pavlica u cilju očuvanja, negovanja i razvoja srpske duhovnosti i tradicije.

JUL

„Enduro Raška“
Enduro Raška, moto skup i vožnja motora na teritoriji opštine Raška – Golija ,Kopaonik, Jošanička Banja
Organizator: Planinarsko udruženje Jazavac u saradnji sa opštinom Raška.

03. jul „Kopaoničko Metođe“  (Sveti Metodije)
Kod crkvice Kopaoničko Metođe već vekovima, 3. jula, na dan Sv. sveštenomučenika Metodija, sakuplja se silan svet, dolazi u pećinu, moli se Bogu i iz malog slapa vode koja izvire u samoj crkvici traži leka raznim boljkama i slabostima.
Kopaoničko Metođe je slava NP Kopaonik i svih ljudi koji žive na Kopaoniku i u njegovom podnožju.

„Sabor frulaša“ (Igroš – Brus)
Sabor frulaša Centralne Srbije i Kosova i Metohije održaće se 07. jula u Igrošu, kao predtakmičenje i kvalifikacija za Sabor frulaša Srbije u Prislonici. Zvanični program počinje u popodnevnim satima, a frulaši će se nadmetati u izvornom muziciranju u nekoliko kategorija.

„Spust Bez Granica“ – Splavarenje Ibrom (Leposavić – Raška)
„Spust Bez Granica“
je splavarenje ili rafting srednjim tokom reke Ibar u podnožju Kopaonika i predstavlja aktivan odmor u letnjem periodu. Manifestacija je zamišljena kao zajednička ideja organizatora omladine iz opština Leposavić i Raška koja počinje na teritoriju opštine Leposavić a završava u opštini Raška.
Ideja je sažeta u samom imenu manifestacije i ona traje iz razloga zato što svi oni koji imaju širinu u razmišljanju uzimaju učešće i pomažu manifestaciju. Sama manifestacija zamišljena je u dva dana vikenda, subota i nedelja, posle drugog upisnog kruga u školama kada je svima potrebno rasterećenje i kada se završe svi studentski rokovi.
Prvog dana organizuje se omladinski kamp dok je drugi dan namenjen samom splavarenju niz Ibar sve do Raške.

 „CISM letnji Trening kamp – sa takmičenjima u orjentiringu i planinskim trčanjem“

Orijentiring: „Kopaonik OPEN
„Kopaonik OPEN“ je svetski poznato orijentiring takmičenje koje poseduje skoro 30 km2 terena prikazanih kvalitetnim mapama i privlači sve veći broj učesnika.
„Kopaonik open“ – 5 dana, 5 etapa, klasičan orijentiring izazov
„Kup Raške“ – downhill orijentiring
Organizator: Sportsko društvo ,,Jasenica“ sa partnerima.

„Kopko O-kamp“ – orijentiring trening kamp
„Kopko O-kamp“ – orijentiring trening kamp, 8 treninga, 5 dana.
Organizator: Sportsko društvo „Jasenica“ sa partnerima.

 21. jul Sveti Prokopije – Nebeske stolice, Kopaonik
Lokalitet Nebeske stolice
nalazi se odmah ispod Pančićevog vrha, na nadmorskoj visini od 1.800 metara. Ime ovom lokalitetu dao je vojvoda Živojin Mišić. Kasnije ovo ime dato je čitavom brdu. Ovaj potes se naziva Crkvine jer se tu nalaze ostaci crkve sv. Prokopija, poznate kao „Crkvina sv. Prokopija“.
Stanovnici okolnih sela, na dan Sv. Prokopija – 21. jul, okupljaju se na Nebeskim stolicama radi molitve.
Sa Nebeskih stolica se pruža izvanredan pogled na istočnu stranu Kopaonika, a na brdima ispod vide se rupe „bunarskog tipa“ iz kojih su Sasi vadili rudu gvožđa.

„Dani borovnice“
Dani borovnice je manifestacija koja ima za cilj da okupi sve ljubitelje prirodnih lepota, čistog vazduha i šumskih proizvoda. Svi učesnici su u mogućnosti da se takmiče u berbi i spremanju proizvoda od borovnica koje ocenjuje stručni žiri. Organizatori obezbeđuju prigodne nagrade za pobednike. Tokom finalnog takmičenja na centralnom trgu, goste zabavljaju kulturno-umetnička društva.
Organizatori manifestacije su: Turističko sportska organizacija Raška, Opština Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain Resort.

„Trail race Kopaonik“ 
„Trail race Kopaonik“, prva po redu trka, otvara start svim ljubiteljima trčanja. Učesnici će, u zavisnosti od spremnosti, moći da izaberu jednu od dve trke. Za one spremnije, tu je „15K Kopaonika”, odnosno trail trka na 15 kilometara. Za one koji bi da se, po prvi put, oprobaju u trčanju kroz planinsko-šumske predele, tu je „7K Kopaonika”, odnosno trka na 7 kilometara.
Organizator: Sportsko udruženje ,,Na sve strane”.

„Tri strane Kopaonika“
MTB trka „3 strane Kopaonika“ održaće se 30. jula koja predstavlja jedinstvenu biciklističku trku i jedan od najuzbudljivijih maratona na našim prostorima. Obuhvatajući područje Nacionalnog parka Kopaonik, staza maratona prolazi kroz guste četinarske šume i šumske livade, a čini je kombinacija šumskih puteva, single track delova, predivnih i brzih spuštanja, kao i strmih i uzbudljivih uspona. Voziće se nekoliko kategorija: Mali maraton/Trka parova – 22 km, Srednji maraton – 46 km i Veliki maraton/Štafeta – 64 km. Start trke je tradicionalno u 10:00 časova u Konacima. Organizator: Sportsko udruženje ,,Na sve strane”

AVGUST

02. avgust  „Ilinski sabor“, Semeteško jezero
„Ilinski sabor“ održava se na Semeteškom jezeru 02. avgusta, na Svetog Iliju, tradicionalno već više od jedne decenije.
U prelepom ambijentu na jezeru sa plovećim ostrvima, uz bogati kulturno – umetnički program, sportske igre i izborom za Mis sabora, posetioci svake godine uživaju u tradicionalnoj hrani i svim blagodetima domaćinskog zagrljaja semetešana. 

 „CISM Čelendž kup“ – regionalno vojno prvenstvo u planinskom trčanju.

Golijski susreti („Gradački susreti“ – Gradac)
Gradačke zavičajne susrete pokrenuo je prof. dr Rade Jovanović koji je pre nekoliko godina inicirao i uz pomoć meštana i sestrinstva manastira Gradac uredio park sa ozidanom česmom na izvoru lekovite vode, napravio dve vodenice – potočare i apartmane i svake godine osmisli nešto novo u cilju okupljanja meštana Gradca.
Gradački zavičajni susreti  prvi put su održani avgusta meseca 2013. godine, a od 2016. godine Gradački susreti su prerasli u Golijske susrete.

„Koznik – grad vitezova“
„Koznik – grad vitezova“
je manifestacija koja se održava u srednjevekovnom gradu Kozniku 9. avgusta, na dan Svetog Pantelejmona, slavu grada kada se oživljava srednjevekovni život uz zvuke srednjevekovne i tradicionalne srpske muzike i prisustvo vitezova. Takođe organizuje se likovna i pesnička kolonija uz prigodan kulturno umetnički program.
Srednjevekovni grad Koznik nalazi se na samo 36 kilometara od centra Kopaonika (preko K. Reke) i na 12 km od Brusa.

„Raške duhovne svečanosti“ (Raška)
Raške duhovne svečanosti su najznačajnija kulturna manifestacija raškog kraja koja se svake godine održava u avgustu mesecu. Prvog dana manifestacije je otvaranje izložbe radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Akademija Jelena Anžujska“ (poslednja nedelja jula meseca) a ostali dani su predviđeni za raznovrstan kulturno-umetnički program. Na manifestaciji su, svih ovih godina, učestvovali vrhunski umetnici, pisci, filozofi, duhovnici, muzičari, naučnici, filmski i pozorišni stvaraoci. Opština Raška je 2013. godine obeležila 20 godina postojanja manifestacije. Od 2000. godine na Raškim duhovnim svečanostima dodeljuje se priznanje „Stefan Prvovenčani“ za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.
Organizatori:  Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac i Turističko sportska organizacija Raška.

„Dani preobraženja“ (Brus)
Dani Preobraženja i Dan opštine Brus je turistička, kulturna i sportska manifestacija koja se održava od 19. do 21. avgusta. Opština Brus i Centar za kulturne delatnosti organizuju raznovrstan kulturno umetnički program. U okviru ove manifestacije odrzava se i manifestacija ,,Zlatne ruke Brusa”. Tom prilikom svi posetioci mogu videti i uživati u ukusima tradicionalnih jela potkopaoničkog kraja. U okviru manifestacije je i izložba domaćih rukotvorina i suvenira. Učesnici na manifestaciji su i mnogobrojni gosti iz raznih krajeva Srbije sa jelima i proizvodima karakterističnim za njihov kraj.

„Dani šljive – Blace“
Na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani šljive – Blace”  gosti će imati priliku da prisustvuju naučno – stručnim skupovima o šljivi, zatim da u ulici šljiva pogledaju sajamsku ponudu proizvoda od šljiva ali i da tokom tri dana trajanja manifestacije uživaju u raznim zabavno – kulturnim dešavanjima i koncertima.
Tokom manifestacije biće izabran i najbolji šljivik, najbolja šljivova rakija, najlepši štand a biće i žurke za najmlađe.

SEPTEMBAR

„Dani vrganja“
Dani vrganja na Kopaoniku je manifestacija koja ima za cilj okupljanje zaljubljenika u prirodu, planinarenje, gljive i proizvode od istih. Učesnici se mogu takmičiti u berbi vrganja i spremanju jela od vrganja. Kvalitet vrganja ocenjuje stručni žiri u nekoliko kategorija. Na svečanom zatvaranju manifestacije na centralnom trgu uz raznovrstan kulturno umetnički program proglašava se najteži vrganj na Kopaoniku. Za najbolje u raznim disciplinama su obezbeđene nagrade.
Organizatori: Turističko sportska organizacija Raška, Opština Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain Resort.

„Podibarski susreti – Nemanjićki dani“, Baljevac
„Podibarski susreti – Nemanjićki dani“ održavaju se početkom septembra meseca u Baljevcu, kao i Sajam meda, zdrave hrane i narodne kulture.

„Župska berba“ Aleksandrovac
Najpoznatija privredno-turistička manifestacija ovog dela Srbije,koja traje već pola veka i okuplja najbolje Župske vinare i vinogradare u slavu početka berbe grožđa. Posetioci Župske berbe imaju priliku da gurmanska jela bogato zaliju vinom iz jedinstvene u svetu „Fontane vina“,koja simbolizuje nepresušnost župskog vinogorja. Velika atrakcija je i Vinska ulica ,mesto gde se posetioci najduže zadrže i gde imaju priliku da vide i probaju vina i ostale proizvode od grožđa.

„Trace Badgers“ Raška
„Trace Badgers“ – enduro trka na Goliji  vozi se u četiri kategorije:
– A klasa za iskusne vozače do 550 kubika, teški teren
– B klasa za srednje iskusne vozače do 550 kubika, srednje teški teren
– C klasa za motocikl od 550 kubika – 1 cilindar
– D klasa za motocikl od 550 kubika – 2 cilindra
Organizator moto klub „Jazavci“ iz Raške

 OKTOBAR 

14. oktobar „Vašar“ (Raška)
Vašar u Raški, jedan je od najstarijih vašara u Srbiji. Prvi organizovani vašar održao se 1860. godine. Svake godine, u vreme praznika pokrova presvete Bogorodice, 14. oktobra, Raška je domaćin brojnim trgovcima ali i gostima iz različitih krajeva Srbije. U danima vašara, ulice u Raški postaju tesne, na hiljade ljudi dolazi iz okolnih sela ali i gradova poput Kosovske Mitrovice, Kraljeva, Novog Pazara, Aleksandrovca. Tradicija održavanja vašara nije prekidana ni u najtežim vremenima.
Turističko sportska organizacija Raška je 2013. godine, po prvi put, otvorila ,,Ulicu dobrih domaćina-Domaćinsku“ i pored izložbeno-prodajnog programa, organizovala i kulturno-zabavne sadržaje. Svoje štandove imali su brojni preduzetnici i udruženja koja su prezentovala domaću radinost.
Za vašar u Raški ljudi kažu: „Ko ga jednom poseti, i narednih godina je ovde“.
Organizator:Turistička organizacija Raška

NOVEMBAR

„Serbian Trophy“
Serbian Trophy je takmičenje posada terenskih vozila u savladavanju prepreka teško prohodnih terena. Prvi Serbian Trophy je održan 2007. godine u Topoli u organizaciji kluba Srbija 4×4. Pored domaćih posada, karavanu su se pridružili posade iz Slovačke, Češke, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske.
Zbog velikog interesovanja posada iz regiona i jugoistočne Evrope trka je prebačena na Kopaonik koji pruža izvaredne uslove za vožnju staza različite prohodnosti i težine.

Ako znate za neki događaj ili manifestaciju koja se održava na Kopaoniku ili okolini tokom leta i jeseni a nije navedena u kalendaru  javite nam na mail: kopaonikonline@gmail.com

error: