Vesti

Luštica Bay – Život kakav treba da bude

Grad aktivnog i zdravog načina života na crnogorskoj obali, prirodnog stila i arhitektonskog integriteta, koji može postati vaš novi dom

Luštica Bay je tako pažljivo utkana u pejzaž koji je okružuje, da je teško poverovati da su 2008. godine jedine građevine na ovom području bile stare kasarne i ruševine austrougarskog utvrđenja. Poluostrvo je bilo pusta, netaknuta obala a sam projekat Luštica Bay samo odsjaj u očima vizionara i predsednika kompanije Orascom, Samiha Sawirisa.

Prvobitnim planerima projekta Luštica Bay poveren je zadatak pretvaranja ovog spektakularnog lokaliteta, bivšeg prostora za vojnu obuku od 6,9 miliona kvadratnih metara, u živi, dinamični crnogorski grad; mesto u kojem će neki stanovnici pronaći svoj drugi dom, a ostali živeti tokom cele godine.

Projekat izgradnje može potrajati i do 15 godina, ali čak i kada se infrastruktura naselja završi, Orascom će nastaviti raditi, upravljati i voditi gradske usluge u konsultaciji sa stanovnicima naselja, kao što to čini u svojim drugim sličnim projektima.

U ovoj fazi izgradnje, Luštica Bay će obuhvatiti veoma raznovrsni portfolio prostora za stanovanje, dve marine svetske klase, sedam hotela i teren za golf sa 18 rupa koji je projektovao Gary Player, a da ne pominjemo plaže, prodavnice, restorane i kafiće, sportske objekte, škole i medicinske centre kako bi se zadovoljile sve potrebe stanovnika ovog naselja.

Uzbudljiva je vest da 2018-ta godina obeležava završetak prve faze projekta. „Brzo se približavamo kritičnoj masi, kako u pogledu fizičke izgradnje tako i po broju stanovnika“, kaže generalni direktor kompanije, Darren Gibson. „Izuzetno je zadovoljstvo konačno dobiti nagradu za sav taj naporan rad i imati sve potrebne ključne elemente projekta na svom mestu.“

U 2008. godini, od velike važnosti je bilo da tim odvoji vreme za planiranje, istraživanje i promišljanje. Master plan koji je ovaj tim formirao obuhvata te željene arhitektonske standarde i predviđenu estetiku, pritom se fokusirajući na stanovnike koji će u njemu pronaći dom, kao i ekološku održivost celokupne infrastrukture.

Tim je proveo značajan deo vremena putujući obalom, fotografišući i praveći skice, sa naročitim fokusom na Perast i Herceg Novi, proučavajući lokalnu arhitekturu i način života u njoj. Nisu se zaustavili samo na očiglednijim karakteristikama, kao što su gradski trgovi, već su pažnju obratili i na jednostavnije detalje – na primer prostor na kome se nalazi ne samo klupa, već klupa sa fantastičnim pogledom. Sve te tipografije čine arhitektonsku paletu i sveobuhvatnu šemu razvoja za Lušticu Bay.

Tek 2013. godine počele su pripreme terena za prvu fazu projekta i krenulo se sa izgradnjom prvih 10 stambenih zgrada. Od samog početka, određene ključne vrednosti su oblikovale viziju i strategiju Orascom-a, objašnjava Darren Gibson. „Od izuzetne nam je važnosti da se naš projekat integriše sa lokalnom zajednicom i rado ulažemo značajna sredstva u vredne projekte. Veoma je važno osigurati dugoročne dobre odnose sa zajednicom jer naš uspeh zavisi od toga da li smo prihvaćeni od strane zajednice. “

Kasnije 2013. godine započeli su radovi na marini, ključnom projektu prve faze koji će okupljati stanare, vlasnike kuća i posetioce iz godine u godinu. Ovaj posao se sada privodi kraju, sa dva najavljena velika otvaranja ovog leta: hotela The Chedi Luštica Bay i prve savremene marine u izgradnji.

Glavna marina sa 176 veza prima brodove dužine do 35 metara, a sekundarni privez će uključivati 50 vezova za brodove različitih veličina. Jahting i marina usluge će uključivati popravke i održavanje, podmazivanje, snabdevanje električnom energijom, sigurnost i pristup stručnom osoblju za održavanje – a za sve koji se usidre u marini, dostupan će biti kompletan luksuz naselja u marini. U elegantnom okruženju marine nalazi se dom mnogim barovima, restoranima i kolekciji prodavnica (koja spaja modu, lepotu i odeću za plažu), kao i kancelarijama za pomorske usluge, uključujući i opremu za plovila i čarter operatere.

Jednaku važnost sintezi luksuza, blagostanja, prirodne lepote i dobro osmišjene arhitektonske estetike Luštice Bay pružaće i novi The Chedi hotel. „Pored fokusiranja na integraciju, prve godine projekta usmerene su i na realizaciju – fizičku konstrukciju svih ključnih elemenata“, kaže Darren Gibson. Ovaj moderni hotel sa pet zvezdica biće mirna oaza, sa izuzetnom gastronomskom ponudom, dizajnom enterijera i spa prostorom.

Stanovnici će sada imati pristup renomiranom internacionalnom hotelskom brendu na svom pragu – upravo ono što je potrebno za odmor i opuštanje nakon dugog dana plivanja, jedrenja ili pešačenja.
The Chedi hotel i marina nisu jedine važne faze u istoriji razvoja. 2014. godine odobrena je dozvola za razvoj golf terena sa potpisom Gary Player-a, a 2015. godine na letnjoj zabavi proslavljena je prva godina operativnosti kompleksa Luštica Bay, i prve stambene jedinice su svečano predate srećnim vlasnicima. 2016-te godine Orascom je preuzeo sestrinski projekat, sa planovima za pretvaranje ostrva sa tvrđavom Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv u luksuzni hotel i spa centar.

Razvoj Centrala, gradskog centra koji će biti žila kucavica kompleksa, ubrzano se nastavlja. Druga faza projekta podrazumeva završetak škole, klinike, prodavnica za svakodnevne potrebe stanovnika, hitne službe i raznovrsnu ponudu stambenih prostora. Javni prostor će biti vitalna komponenta, sa šetalištem, galerijom, zajedničkim zonama, trgom, parkom i ulicama, u senci autohtonih crnogorskih čempresa, maslina i borova.

„2018 je presudna godina za nas“, objašnjava Darren Gibson. „Do kraja godine završićemo dva najvažnija objekta u prvoj fazi projekta – marinu i hotel The Chedi – i približiti se kritičnoj masi u pogledu imovine, objekata i stanovnika. Pred nama stoji još dosta izazova, ali za sada se ponosimo na ono što smo postigli i naši kupci mogu videti kako naša vizija postaje stvarnost. Ovo je za nas veoma uzbudljiv period. “

Luštica Bay
Informacije o nekretninama: enquiries@lusticabay.com
Opšte informacije: info@lusticabay.com
Telefon: +382 77 200 100
www.lusticabay.com

error: