Vesti

Nastavlja se revitalizacija banjskog parka u Jošaničkoj banji

Revitalizacija banjskog parka u Jošaničkoj banji nastavlja se konzervatorsko – restauratorskim radovima Starog kupatila.

Radovi će biti izvedeni tokom leta po projektu „Sociokulturna revitalizacija Jošaničke Banje 2. faza – Staro kupatilo – konzervatorsko-restauratorski radovi“ čiji je autor dr Marija Marić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

„Na kraju se ipak trud isplatio, simbol Banje ce uskoro zasijati u pravom sjaju a iskreno se nadamo da je ovim (i drugim aktuelnim radovima na kuci Milunke Savic, Novom i blatnom kupatilu, parku, keju i dr.) otpocela jedna nova epoha Josanicke Banje u kojoj cemo uzivati i mi i buduce generacije.
Staro kupatilo u Jošaničkoj Banji je deo banjskog kompleksa kao najstarija građevina za korišćenje termalne vode, podignut u 18. veku. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Kupatilo je izgrađeno u periodu turske okupacije, sa svega dve prostorije i očito je sagrađen za lekovitu banju, kaplidžu. Glavni deo objekta ima stepeničasto ukopani bazen i natkriven je plitkom slepom kupolom, a druga prostorija je predviđena za parenje. Krov je četvorovodan, pokriven ćeramidom, dok su fasade skromno obrađene. Staro kupatilo pored arhitektonskih i istorijskih poseduje i balneološke vrednosti.“ – kažu u MZ Jošanička banja.

izvor:MZ Jošanička banja

error: