Dešavanja/Događaji Vesti

Nova pešačka staza na Kopaoniku: Barska reka – Kukavica – Kadijevac

Danas je na Kopaoniku promovisana nova pešačka staza Barska reka – Kukavica – Kadijevac koju će zajednički dograđivati i održavati Nacionalni Park Kopaonik i Hotel Kraljevi Čardac SPA.

Ova turističko-rekreativna staza srednje težine i dužine oko 10 kilometara može se prepešačiti za oko 5-6 sati hoda.

Polazište je sa proplanka iza Hotela Kraljevi Čardaci SPA  i prolazi kroz rezervate nacionalnog parka prvog stepena zaštite Barska reka, Kozje stene i Samokovska reka.

Pešačka staza vodi kroz bukovu i smrčevu šumu a potom preko predivnih planinskih pašnjaka i livada sa retkim i lekovitim biljkama u čijem mirisu će turisti uživati dok šetaju kao i u bistrim planinskim potocima koji odišu svežinom i u najtoplijem letnjem periodu.

Duž staze se nalaze mesta za odmor, izletište i planinska kuća „Barska reka“ a malo teži deo staze će posetioce dovesti do visa Kukavica (1726mnv), odakle se pruža pogled na okolna sela kao i na planinske masive Durmitor, Komove, Goliju, Rogoznu, Šar planinu, Željin, Jadovnik, Čemerno…

Staza dalje vodi do izletišta Kadijevac kao mesto za odmor od pešačenja uz uživanje u neponovljivim pejzažima, žuboru planinske reke Samokovke a jedno od mesta za odmor je i planinska kuća „Kadijevac“.

error: