Vesti

Počinje razvoj Jošaničke banje – ministar Ljajić najavio investicije

Tokom vikenda svečano je otvoreno renovirano „novo banjsko kupatilo“ u Jošaničkoj banji čijom obnovom kreće i razvoj same banje, što je potvrdio i ministar trgovine i turizma Republike Srbije, Rasim Ljajić, koji je prisustvovao ovoj svečanosti.

Ministar Ljajić je obraćajući se prisutnim građanima rekao da rekonstrukcijom banjskog kupatila počinje i sam razvoj Jošaničke banje koja ima velike turističke potencijale zahvaljujući svom položaju i bogatstvu termalnih izvora.
Takođe napomenuo je da bi trebalo što pre osnovati Regionalnu turističku organizaciju koja bi obuhvatala opštine Raška, Aleksandrovac, Brus, Kuršumliju, Leposavić, Novi Pazar, Kraljevo, Vrnjačku banju… u cilju zajedničke turističke ponude.
Po rečima ministra Ljajića izvesno je da će već u aprilu mesecu u Jošaničku banju doći investitor sa kojim se pregovara da uloži svoj kapital u obnovu razvoja turizma ovog mesta.

Jošanička banja se nalazi u podnožju Kopaonika, udaljena svega 24 kilometra od centra Kopaonika, i zbog svoje nadmorske visine (550 mnv), konfiguracije terena i  termalnih izvora (36 do 78,2°C) ima karakteristike planinske banje.

Tokom četrnaestog veka lekovitost mineralnih voda Jošaničke banje koristili su Turci koji su izgradili malo kupatilo koje je u osamnaestom veku prošireno i uređeno.

Prvo poznato ispitivanje lekovitosti mineralnih voda Jošaničke banje obavljeno je 1834. godine na Bečkom medicinskom univerzitetu na zahtev kneza Miloša. Voda je ispitivana  i dobijeni su impresivni rezultati pa je posle toga knez Miloš rado boravio u Jošaničkoj Banji sa svojom porodicom.

Josif Pančić je u svom obilasku terena na Kopaoniku posvetio pažnju Jošaničkoj banji za koju je rekao: „Da je najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Maloj Aziji i još da se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija“.

Vode u Jošaničkoj Banji pripadaju grupi hipotermi, a u sebi poseduju natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor. Tokom lečenja koriste se pijenjem kao i u kombinaciji sa hidro–kinezi terapijom.

Mineralne vode u Jošaničkoj Banji leče rumatska oboljenja, postoperativna stanja, oboljenja mišića, kožna oboljenja…

Banjski kompleks je površine 1,2 ha sa funkcijom pasivne rekreacije gde postoje uređene staze za pešačenje za potrebe rekreacije stanovništva i gostiju.

U Jošaničkoj banji i njenoj okolini dominira „Banjski borjak“ (crni bor na površini od oko 30 ha) koji je naročito dobar za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Fotografije pogledajte OVDE (klik)

error: