Vesti

Senka Bajić po drugi put svetska šampionka u mountainboardu

Senka Bajić osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u mountainboardu koje je nedavno održano u Sloveniji.

Sam kraj juna ove godine je bio rezervisan za Svetsko prvenstvo u mountainboardu, disciplina border kros – šesto po redu. Ovaj put odluka je bila donešena da se takmičenje održi u Sloveniji, na prelepoj i zanimljivoj stazi kraj Kranja.
Malobrojna ekipa organizatora, ali dobro potkovana od strane gradskih vlasti i sponzora se svojski potrudila da pripremi stazu za ovakvu manifestaciju i da organizuje prvenstvo koje će se dugo pamtiti.
Odazvali su se vozači iz skoro svih zemalja koje su se pojavljivale na prethodnim takmičenjima, a ostvaren je i jedan značajan napredak jer je bio prisutan uvećan broj takmičara u juniorskoj i veteranskoj kategoriji. To je svakako ohrabrujuće za uvećanje mountainboard zajednice, kao pravi pokazatelj da takmičari ne odustaju od vožnje nakon što ih sustignu godine, kao i da se pojavljuju neki novi klinci koji će ih naslediti. U početku, vremenske prilike nisu išle na ruku organizatorima i takmičarima, kiša koja je padala pred pošetak kvalifikacija je učinila stazu previše klizavom i rizičnom, ali se naposletku sreća ipak osmehnula i sunce se pojavilo i osušilo stazu, što je bio znak da trke mogu da počnu.
Drugog dana nije bilo problema sa kišom, čak šta više – sunce je bilo nemilosrdno, ali ništa nije moglo sprečiti raspoložene takmičare da “prže” po prašini i da se dobro provedu. Srbiju je predstavljao skromni tim od 5 vozača – Slobodan Banović, Ivan Raković i Todor Jović koji su se takmičili u pro kategoriji, Predrag Marcikić u vetaranskoj i Senka Bajić u ženskoj kategoriji.
Mali nedostatak sreće je zaustavio našeg veterana na korak od četvrt finala, kao i Rakovića i Banovića, kojima je falio tek uzdah da se nađu u top 32 vozača u pro kategoriji, plasiravši se na 33 i 34 mesto.
Naš najmlađi takmičar Toša Jović se vrlo dobro pokazao, nadmašivši svetskog prvaka Kodija Stjuarta iz SAD-a već u kvalifikacijama, ali mala nesmotrenost 10 metara pre cilja je učinila da izgubi kontrolu i dozvoli da ga preteknu ostali vozači, zbog čega je izgubio bitne bodove i imao teži žreb u top 32. To ga nije obeshrabrilo i nastavio je sa dobrim vožnjama ali za prolaz u polufinale mu je falilo tek nekih 30ak centimetara, koliko je zaostao iza Davida Žonce iz Poljske, koji je takmičenje završio sa bronzanom medaljom. Toši je nedostalalo tek malo sreće i iskustva, ali njegovo vreme tek dolazi.


Najviše se očekivalo od naše Senke Bajić, i to sa razlogom jer je ona branila titulu svetske prvakinje osvojenu prošle godine u Francuskoj. Senka je vredno radila na pripremi, što kondicionoj, što tehnničko- taktičkoj, odnosno kvalitetnim vremenom provedenim na dasci, i došla je spremna u Sloveniju da opravda ulogu favorita.
To se i pokazalo na trkama, počev od kvalifikacija, pa sve do finalne trke, gde Senka nije dozvoljavala nijednoj takmičarki da je ugrozi i kontrolisala je trke od samog starta pa sve do cilja.
Finalna trke je bila puna uzbuđenja, gde se u borbi za plasman između poljske i italijanske šampionke, najbolje snašla takmičarka iz Francuske, ali se sve to odigravalo iza Senkinih leđa, tako da se njen trijumf nije dovodio u pitanje.


Proletela je kroz cilj kao prvoplasirana i osvojila drugo uzastopno svetsko zlato na veliku radost male grupe navijača koji su pristigli iz Srbije da je podrže.
U pro kategoriji se desilo uslovno rečeno iznenađenje, jer je četvorostruki uzastopni prvak i ginisov rekorder Met Brind iz Velike Britanije bio sprečen da to uradi i peti put, izgubivši od Kodija Stjuarta iz SAD-a, inače pobednika prvog svetskog prvenstva u border krosu.
Veteransko zlato je priplalo Sloveniji, dok je juniorsko otišlu u Poljsku, gde se i najkvalitetnije radi sa mladim vozačima.
Sve u svemu, takmičenje je prišlo odlično, a najlepši deo je bio kada su se takmičari na kraju svega rastajali sa već poznatim pozdravom – “Vidimo se u Srbiji!”