Bez kategorije

Seosko turističko domaćinstvo Toplina Duše – Pavlica

Seosko turističko domaćinstvo „Toplina Duše“ nalazi se u podnožju Kopaonika, u selu Pavlica udaljeno 35 km od centra Kopaonika odnosno 7 km udaljeno od Raške i samo 3,5 km od Ibarske magistrale. Sastoji se od porodične kuće, mini zoo vrta i etno muzeja koji čini jedanaest objekata, starih brvnara, sa različitim motivima.

Stare brvnare imaju za cilj da predstave  način života i graditeljtsva koji su postojali na prostorima kopaoničkke regije u periodu od pre stotinu i više godina. Među njima se nalaze vodenica sa vodeničkim točkom i žrvnjom, bačija (mlekar), kovačka radionica sa kovačkim mehom, soba sa krevetima i slamaricom, stolarska radionica, nadstrešnica od delova salaša i drugo.

Sve brvnare su u svom izvornom obliku, sa mnoštvom različitih stvari i predmeta karakterističnih za konkretan objekat dok se objekat porodična kuća koristi za smeštaj gostiju i sastoji se od dve sobe za prenoćište, kuhinje, dnevnog boravka i kupatila.

U ovom etno selu postoji nadstrešnica sa stolovima kapaciteta sedenja do 50 ljudi, čime se pruža mogućnost prijema organizovanih turističkih poseta i uživanja u prirodi jedinstvenog ambijenta i domaćoj hrani.

U blizini etno domaćinstva „Toplina Duše“ nalaze se zanimljive lokacije i lokaliteti koji su uvek atraktivni turistima – manastir Stara Pavlica i Nova Pavlica koji su u neposrednoj blizini,  kao i manastir Gradac koji je udaljen nekih  16 kilometara.

MAPA na linku OVDE

error: