Vesti

Počinje korišćenje termalnih kapaciteta Jošaničke Banje

Korišćenje termalnih kapaciteta Jošaničke Banje biće uskoro organizovanije jer će u renoviranom Novom kupatilu biti otvorena ambulanta fizikalne medicine.
Očekuje se da će uz lekara opšte prakse i dva fizioterapeuta koji će  svakog dana biti u ambulanti fizikalne medicine dva puta nedeljno dolaziti i doktori fizijatri.

Prvo poznato ispitivanje lekovitosti mineralnih voda Jošaničke banje obavljeno je 1834. godine na Bečkom medicinskom univerzitetu na zahtev kneza Miloša. Voda je ispitivana  i dobijeni su impresivni rezultati pa je posle toga knez Miloš rado boravio u Jošaničkoj Banji sa svojom porodicom.

Josif Pančić je u svom obilasku terena na Kopaoniku posvetio pažnju Jošaničkoj banji za koju je rekao: „Da je najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Brusi i Maloj Aziji i još da se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija“. 

Vode u Jošaničkoj Banji pripadaju grupi hipotermi, a u sebi poseduju natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor. Tokom lečenja koriste se pijenjem kao i u kombinaciji sa hidro–kinezi terapijom.
Mineralne vode u Jošaničkoj Banji leče rumatska oboljenja, postoperativna stanja, oboljenja mišića, kožna oboljenja…

 

error: