Dešavanja Kopaonik Vesti

Danas na Kopaoniku dva GSS skijaška takmičenja

Danas će na Kopaoniku biti održana dva skijaška takmičenja Gorskih službi spasavanja iz Srbije i regiona – preko dana GSS ski turing trka a od 17:00 časova noćna GSS ski trka

Po prvi put biće organizovana ski-turing trka i to otvorenog karaktera. Turno skijanje je skijaška disciplina kojom je moguće efikasno penjanje sa skijama na nogama. Spasiocima GSSa ova vrsta skijanja je veoma važna jer može znatno da smanji vreme dolaska do povređenog skijaša ili planinara.
Takmičiće se spasioci iz Srbije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Oni će svoje umeće prikazati u skijaškim i spasilačkim disciplinama, kao i  u skijanju i vožnji čamaca niz stazu, sve do cilja.

Već  tradicionalno skijaško takmičenje između Gorske službe spasavanja (GSS) Srbije i gorskih službi spasavanja iz regiona biće organizovano u subotu 22.02., na noćnoj stazi Karaman greben, sa početkom u 17 časova. Trka je revijalnog karaktera.

Gorska služba spasavanja Srbije zahvaljuje se sponzorima: Mozzart, Viceroy, Balan Imuno, Mars.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.

GSS Srbije je član međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje – IKAR-CISA (Internationale Kommission Für Alpines Rettungswesen – Commission Internationale de Sauvetage Alpin), kao i međunarodne spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

GSS Srbije obezbeđuje skijaške centre od dana njihovog otvaranja: na Kopaoniku od 1980., na Staroj planini od 2006. i na Zlatiboru od 2007. godine. Trenutno Gorska služba spasavanja broji oko 300 aktivnih članova.

Tagovi
error: