Vesti

Evropski dan parkova obeležen Velikom akcijom čišćenja NP Kopaonik

Velika prolećna akcija čišćenja teritorije NP Kopaonik održana je 24. maja 2019. godine čime je ujedno obeležen i Evropski dan parkova, koji se u Srbiji obeležava od 24. maja 2001. godine, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na značaj zelenih površina kao i njihova zaštita.

Akcija čišćenja održana je u organizaciji JP “Nacionalni park Kopaonik” i učešće hotelijera i turističkih radnika sa Kopaonika kao i ljubitelja prirode iz Raške, Jošaničke Banje, Rudnice, Brzeća i Brusa.

U akciji su učestvovali: JP “Putevi” Raška, JP “Skijališta Srbije”, “Kavim” Raška, JKP”Raška”, Vojska Srbije, Opštinska uprava Raška, TO “Raška”, TV “Kopernikus” Raška, Udruženje Zeleni putokazi i Kancelarija za mlade Raška, MK Mountain Resort Kopaonik, JKP “Rasina” Brus, Hotel “Mujen Lux”, “JAT apartmani”, “Kraljevi Čardaci”, Apartmani “Jolly Kop”, “Time Sharing” Brzeće,  “Srebrna lisica” i drugi…

“Čišćen je prostor turističkog centra Kopaonik i prostor duž magistralnog puta ka Brzeću, Jošaničkoj Banji i Rudnici. Sakupljeno je oko 600 vreća smeća, 3 kamionske prikolice šuta a tokom akcije su oprane ulice i parking prostor pomoću cisterni iz JKP “Raška”. Svim učesnicima se zahvaljujemo na učešću u održanoj akciji uz posebnu zahvalnost meštanima naselja Brzeće.” – rekla je Suzana Komatović,  rukovodilac službe unapređenja prirodnih vrednosti u NP Kopaonik.

Direktor Nacionalnog parka Kopaonik, dr Bojan Milovanović, u izjavi za medije apelovao je na sve posetioce i korisnike prostora planine da zajedničkim snagama čuvamo i negujemo prirodu i na taj način stvorimo sebi lepše i zdravije uslove za život.

 

error: