Vesti

GSS Srbije dežura na Kopaoniku tokom ski sezone

Sa zvaničnim početkom skijaške sezone na Kopaoniku počelo je i redovno dežurstvo Gorske službe spasavanja Srbije (GSS) na planini.

Od prošle godine skijašima na Kopaoniku, u slučaju težih povreda, dostupno je i helio spasavanje. JP „Skijališta Srbije“, Helikopterska Jedinica MUP-a i GSS potpisale su Sporazum o saradnji kojim su između ostalog definisane i zajedničke aktivnosti na polju helikopterskog spasavanja i transporta.

Podsećamo skijaše, planinare i sve ljubitelje prirode da je kretanje u planini u zimskim uslovima, uvek ozbiljan poduhvat, za koji je potrebno pripremiti se na odgovarajući način.

GSS Srbije apeluje na sve skijaše i turiste da svoje znanje prilagode stazama na kojima skijaju. Pre spusta važno je da se dobro zagreju, jer polazak na “hladno” najčešće je uzrok mogućeg udesa. Potrebno je i brzinu kretanja prilagoditi vremenskim uslovima, terenu i najvažnije sopstvenim mogućnostima. Najveći broj udesa dešava se na početku ili na kraju dana.


U slučaju potrebe za pomoć na skijaškoj stazi, kao i u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti na planini, možete se obratiti spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije, pozivom na broj telefona +381 63 466 466
Prilikom poziva potrebno je navesti tačnu lokaciju gde se nalazite uz opis o kakvoj situaciji ili nezgodi se radi i sačekati da pomoć dođe.
izvor:gss.rs foto:arhiva

 

error: