Vesti

Jurica Stanković trener paraolimpijske reprezentacije Kine u snoubordu

Jurica Stanković, višestruki  šampion Srbije u snoubordu i skijanju, i profesionalni menadžer skijališta širom sveta odnedavno je glavni trener paraolimpiske reprezentacije Kine u snowboard-u.

foto: Evin Pešić kerefeke.rs

Jurica Stanković je rođen septembra meseca 1977. godine i do sada ima fenomenalnu karijeru kako u skijaškim sportovima tako i kao menadžer skijališta širom sveta.
U svojoj sportskoj karijeri Jurica je u periodu 1996 – 2003 bio reprezentativac Srbije i osmostruki državni prvak u alpskim snoubord disciplinama. Nosilac je najboljeg rezultata svih vremena na zimskoj Univerzijadi 2001. u Poljskoj što ga je rangiralo po kategorizaciji Sportskog saveza Srbije u kategoriju zaslužnih sportista Republike Srbije.
U periodu od 2003 do 2007. bio je trener snoubord reprezentacije Srbije kada su postignuti istorijski rezultati za Srbiju  – srebrna medalja Nina Micić na EYOF-u. U tom periodu bio je i tehnički organizator Evropskih kupova i FIS međunarodnih takmičenja u Srbiji
Od juna 2013. izabran je za člana FIS podkomiteta za Speed skiing na FIS kalendarskoj konferenciji u Dubrovniku. Svojim ličnim angažovanjem u skijaškom sportu dao je veliko doprinos na podizanju kvaliteta skijanja i snouborda u Srbiji.
Posle takmičarske karijere Jurica se posvetio menadžerskim poslovima u skijalištima – direktor Ski centra Kopaonik, zatim direktor najvećeg skijališta u Gruziji gde je imenovan za počasnog građanina Gruzije lično od predsednika Mihaila Sakasvilija za izvanredne rezultate u oblasti razvoja zimskog turizma. Organizator je prvog istorijskog Svetskog kupa u snowboardu u Turskoj… Bio je glavni trener reprezentacije Srbije a zatim i Grčke…

Da se dobar glas i uspesi Jurice Stankovića daleko čuju potvrdio je poziv  koji je dobio krajem 2019. godine od Olimpijskog komiteta Kine…

Kako je došlo do toga da postanete trener paraolimpijske reprezentacije Kine u snoubordu?

“Krajem 2019. godine dobio sam poziv od Olimpijskog komiteta Kine,  odazvao sam se, krenuli su pregovori i evo me u Kini. Velika je čast biti olimpijski trener najmnogoljudnije zemlje na svetu.”

Ovaj trenerski poziv je za Vas možda izazov, kakvi su planovi?

“Treniramo u Olimpiskom “Ski centru Galaxy”. Za nedavno održano takmičenje Azijski Kup napravio sam za treninge SBX – boarder cross stazu  na kojoj i dalje treniramo tu disciplinu za predstojeća takmičenja i Svetski kup.

Pod mojim vođstvom tima, kao i planom i programom priprema koji sam sastavio očekujem vrhunske rezultate na predstojećim takmičenjima. Ukupan broj takmičara u timu je 43 ali na svetski kup će ići 14 najboljih – selektovanih takmičara na osnovu nekoliko kriterijuma koje će morati da ispune. Nadam se da ću i kao Selektor paraolimpiske reprezentacije Kine doprineti na podizanju kvaliteteta takmičara na profesionalni nivo.

Na nedavno održanom Aziskom Kupu smo osvojili 31 medalju dok je Ruski tim osvojio samo jednu i to 3. mesto. Sadašnji rezultati govore da imamo veoma perspektivan tim i da već na takmičenjima Svetskog kupa, u martu, možemo da očekujemo sjajne rezultate. Sada nam sledi pripremni ciklus do kraja februara a nakon toga putujemo za Španiju, Švedsku i Norvešku.”

Imate li  planova da putem snouborda povežete Kinu i Srbiju

“Da, imam. Planiram da u narednoj sezoni paraolimpisku reprezentaciju Kine u snoubordu dovedem u Srbiju na pripreme koje bi se održale na Staroj planini, i naravno ukoliko bude razumevanja u našem paraolimpiskom komitetu i Ski savezu, predložiću održavanje paraolimpijskog Svetskog prvensva ili Svetskog kupa u snowboardu kod nas.”

Recite nam Vaša zapažanja o ski centru gde trenirate?

“Galaxy Ski Resort je najnovije Kinesko olimpijsko skijalište sa najmodernijom skijaškom infrastrukturom. Vrhunski sređene staze. Ljubazno osoblje na žičarama. Sjajna ponuda izvanrizvanrednih gastronomskih specijaliteta Kine.

Hoteli i apartmanska naselja su posebna priča jer su napravljeni po najvećim svetskim standardima.”

Da li će Jurica ostati duže u Kini ili ima u planu povratak u Srbiju kako bi svojim znanjem i iskustvom doprineo razvoju skijaških sportova i ski centara?

“Možda ostanem u Kini ali srce me vuče ka Srbiji jer još puno mogu doprineti razvoju zimskih sportova i ski centara Srbije, naravno ukoliko se stručnost bude prvo birala a ne partijska knjižica. Iako sam sa juga Srbije ja sam odrastao na padinama Brezovice, Popove Šapke, Mavrova i Kopaonika… takoreći na snegu sam ceo svoj život.
Iskreno, nadam se da će Srbija u budućnosti naučiti da ceni svoje ljude koji su svoju stručnost dokazali po belom svetu i belim stazama i eto mene u ponovo u svojoj Srbiji…”

Jurici Stankoviću želimo puno uspeha u daljem radu kao i na takmičenjima i iskreno se nadamo da će se ispuniti njegova želja da ponovo stvara šampione i razvija skijališta u njegovoj Srbiji.

error: