Vesti

Kanjonom Samokovke sa članovima Eko klub Željin iz Aleksandrovca

Postoji manje poznat deo Kopaonika, van svih turističkih ponuda i ski staza. Jedan od tih delova planine je kanjon reke Samokovke kojim su nedavno prošli članovi “Eko klub Željin” iz Aleksandrovca.

 “Za kanjon Samokovke taj skriveni deo i dragulj NP Kopaonik, smo čuli od naših prijatelja, pa smo rešili da jedan dan odvojimo da istražimo sve te lepote.

Krenuli smo od Đorovog mosta, kako taj deo naziva lokalno stanovništvo. Trek sa putanjom smo skinuli sa neta, ali nam je Sekula, vratar zapadne kapije Kopaonika, dao par informacija kako da bezbednije pređem celu stazu koja je po treku bila dužine oko 17 km.


Od Đorovog mosta smo išli uz samo reku, i par puta smo prelazili sa jedne strane reke na drugu. Na svakom prelazu je postojao drveni most. Put nas je u jednom delu odveo dalje od reke, jer je tu kanjon puno strmiji. Na kraju smo se opet sreli sa Samokovkom na mestu Kadijevac. Tu se staza odvaja ka zapadu, tj. ide naviše ka vrhu Kukavica. U jednom delu staze je bila ograda, na koju nas je upozorio i Sekula. Ta ograda je deo 9km ograđenog prostora za jelene. Pored te ograde smo direktno izašli na greben koji vodi na Kukavicu (1726 mnv).

Sa Kukavice staza silazi naniže pa preko Kozjih stena, sa kojih se pruža odličan pogled na kanjon Samokovke, a zatim staza ulazi u šumu. Staza kroz šumu nije obeležena pa smo se pomoću GPS treka spustili na početnu tačku.

Na kraju nam je GPS uređaj pokazao 16 km sa preko 1100 metera uspona. Ali svaki metar uspona je bio vredan te lepote.

Samokovka, kao i sama Jošanička banja, je simbol lepote prirode, ali na žalost i simbol degradacije planinskih reka. Kanjon Samokovke je, jedan od lepših predela kojim smo hodili, ali  donji deo toka reke je devastiran izgradnjom čak tri minihidroelektrane (Samokovka 1, Velež i Velež 1). Od 20 km reke, danas je 9,28 km je u cevima. Jedna MHE modernog dizajna, se nalazi na samom ulazu u Nacionalni park Kopaonik.

Nadam se da ćemo uskoro ponovo prošetati kanjonom Samokovke, reke nesvakidašnje lepote.” rekao je Zoran Đukić Sipac iz Eko kluba Željin Aleksandrovac.
foto:Sipac

Fotografije ture kanjonom Samokovke – Kozje stene pogledajte OVDE

 

error: