Dešavanja Vesti

Na Kopaoniku pokušaj prvog „Everestinga“ u Srbiji

Everesting Kopaonik

Na Kopaoniku u periodu između 16. i 18. avgusta Vladimir Savić će pokušati da postavi Srbiju na svetsku mapu kad su u pitanju vanserijski rezultati u planinskim sportovima izdržljivosti. Vladimir je naš proslavljeni triatlonac i državni rekorder kad su u pitanju duge distance (Ironman trka – 3,8 km plivanje, 180 km pedlanje, 42 km trčanje).

U Kopenhagenu 2013. ovu distancu dugog triatlona Savić je završio za 8 sati, 57 minuta i 8 sekundi. Pred njim je nov izazov, Everesting!

Pravila su vrlo jednostavna, pronađete jak uspon, napravite GPS snimak planirane staze i pošaljete osnivaču Everesting kluba na odobrenje i proveru.​​ ​Nakon toga cilj je samo jedan, popnete se na vrh bajkom, i onda ponavljate isto, sve dok ne osvojite svoj lični Everest (8.848 m visine)​.
Nema spavanja.

Vladimir je izabrao uspon od Rudnice ka Kopaoniku i po kalkulaciji moraće da se popne 7 puta u cugu da bi realizovao Everesting. U okruženju su taj poduhvat uspešno realizovali Slovenci, Bugari i Hrvati.

​Prv​i​ usp​eš​an pokušaja Everestinga,​ izveo je planinar i biciklista ​George Mallory, unuk istoimenog George-a Mallory​-ja, britanskog planinara koji je nestao na Everestu sa Sandi Irvin​-om 1924. godine.
Sedamdeset godina kasnije, 1994. Godine, mlađi Mallori​, ​spremajući se za penjanje ​na Mont Everest (North Ridge of Everest) vozio je​ 8 krugova ​na planini Donna Buang u Viktorijskim Alpima.

“​Penjanje Everesta na biciklu i penjanje na planinu ​su ​potpuno različi​ti, naravno”, kaže Mallori,
“Everest​ing biciklom je, po mom iskustvu, fizički teži nego bilo koji dan na Everestu.”

​Format i pravila Everestinga ​je potvrdi​o Andi van Bergen, inspirisan pričom o Mallorijevim naporima.​
​Detaljna pravila možete pogledati na sledećem linku www.everesting.cc/the-rules

​Svi koji uspešno završe Everesting u​laze u jedan od najekskluzivnijih klubova na svetu​:​
The everest​ing hall of fame: ​www.everesting.cc/hall-of-fame​ Evere​sting je od svog nastanka zamišljen kao nešto dostupno svima.
Nešto što bilo ko može da uradi bilo gde, na bilo kom putu sa ​dovoljnim nagibom.
I ​priča se proširila​; najpre u Australiji, zatim u Velikoj Britaniji i na kraju u SAD-u​ i Evropi.

​Da li će se Srbija naći na mapi uspešnih pokušaja Everestinga?

Vladimir Savić, logistički tim Skyrunning asocijacije Srbije ulazi u završnu fazu priprema. Plan je da se u zavisnosti od prognoze krene u 4 ujutru a procena je da će biti 17 sati aktivne vožnje. Tim ima podršku od strane MK Resorta, Garmin Srbija, Planetbike-a i Fit sporta.

Pratite uživo na www.facebook.com/skyrunningserbia

error: