Vesti

Obeleženo 130 godina od imenovanja kote NEBESKE STOLICE na Kopaoniku

Planinarski klub “Kopaonik” Leposavić organizovao je i izveo tradicionalnu planinarsku akciju ,,Šatorice 2019 – Mitrov danak, hajdučki rastanak”, na južnim grebenima planine Kopaonik 2. i 3. novembra 2019. godine u čast 130. godina imenovanja kote Nebeske stolice (kotirano mesto Crkvina), krštenu od strane legendarnog Srpskog Vojvode Živojina Mišića.

Geografsko odeljenje Glavnog generalštaba Kraljevine Srbije u proleće 1889. godine organizovalo je topografsko premeravanje čitave državne teritorije za izradu nove topografske karte 1: 50.000. Svi pripravnici na generalštabnoj pripremi dobili su zadatke da izvrše premer terena za po jednu ili dve sekcije. Mišić je dobio zadatak da izvrši premer zemljišta za sekciju Brus.

Otputovao je te 1889. godine preko Kruševca i Brzeća na Kopaonik. Pošto se u to vreme državna granica većim delom terena koji je obuhvatala sekcija Brus, graničila sa Turskom, dodeljeni su mu jedan seiz, pet vojnika sa puškama i trubač. Dragocenu pomoć je imao od vojnika Savatija iz sela Kaznoviće, koji je u prste znao svaku tačku na celokupnoj sekciji Brus.

“Sve nazive na njoj zapisao sam isključivo po njegovom kazivanju, osim naziva “Nebeske stolice” iznad Belog brda (južno od Suvog Rudišta), tako sam nazvao tri ogromne stene koje su, posmatrano odozgo (sa najvišeg vrha na Rudištu- Pančićevog vrha 2017 m), zaista izgledale kao tri velike stolice.” – naglasio je Mišić

Na današnjim topografskim kartama zadržani su svi nazivi koje je Mišić u toku premeravanja Kopaonika upisao, uključujući i naziv najvišeg vrha na stenjaku, kota 1913m, koji je imenovan ,,Nebeska stolica”. Rad na Kopaoniku Mišiću je ostao u nezaboravnoj uspomeni. Evo njegovih zapažanja o toj planini:

,,Sa svojim prostranim rasplećinama Kopaonik je najromantičniji deo Kraljevine Srbije… Vode i divnih izvora ima na sve strane… Upoznati Kopaonik to znači upoznati jedan od najdivnijih krajeva naše otadžbine”.

PROGRAM AKCIJE obeležavanja 130. godina imenovanja kote Nebeske stolice na Kopaoniku bio je sledeći :

1. DAN – Petak – 01. novembar
– Okupljanje učesnika u Leposaviću. Noćenje u hostelima, u školskoj sali na podmetačima i u sopstvenim šatorima.

2. DAN – Subota – 02. novembar –
*GRUPA 1 – Organizovanim prevozom, prevoz učesnika iz Leposavića do rudnika Žuta Prla – 1100m, gde je start akcije. Staza je planirana izlaskom od rudnika Žuta Prla na južni greben planine Kopaonik, kojim se kreće na celodnevnoj maršuti preko kota Lokvice, Rajićeva gora – 1400m, Mali Čir, Veliki Čir – 1369m, Planinička Stubica – 1297m, Vrletnica – 1356m, do cilja sela Belo Brdo, naselja Sandžak i škole- 1100m. Noćenje na sopstevnim podmetačima i vrećama za spavanje. Dužina staze je oko 24 km sa visinskom razlikom pri usponu 800 m i spuštanja 800 m.

*GRUPA 2 – Organizovanim prevozom iz Leposavića dolazak do rudnika Žita Prla, gde je start na stazu sa prvom grupom. Prva deonica sa prvom grupom izlazak na Lokvice, gde je odvajanje, grebenom uspon na Ciganski grob – 1464m, a zatim povratak kružnom stazom do rudnika Žuta Prla. Organizovanim prevozom dolazak u selo Belo Brdo. Dužina staze je oko 12 km sa usponom 400m i spuštanja 400m.

3. DAN – Nedelja – 03. novembar –
Polazak iz sela Belo Brdo, naselja Sandžak preko Karaule – 1328m i Bugarina – 1636m, na Nebeske stolice – 1913m  a zatim spuštanje preko Crkvina – 1793m i Vojetina – 1561m, do rudnika Belo Brdo. Organizovanim prevozom dolazak do Leposavića. Dužina staze 12 km sa usponom 800 m i spuštanja 900 m.
izvor:spustbezgranica.org

error: