Priče sa Kopaonika

 PRIČA O LJUBAVI I STRASTI Marija Matić

Marija Matić je sertifikovani ISIA instruktor skijanja, bivši reprezentativac skijaške reprezentacije Srbije, vlasnica škole skijanja i snouborda MM ski-sport i osnivač Skijaškog kluba MM. Sa njom razgovaramo o skijanju, edukaciji, preprekama, planovima…

Kako volite da se predstavite?

“Ja sam neko ko ima više od 40 godina iskustva na skijama. Od prvog dana kada sam stala na skije, više nisam silazila sa njih. Skijam cele godine i leti i zimi. Praktično, na skijama godišnje provedem 180 dana, ali skijanju sam posvećena svih 12 meseci u toku godine, jer je skijanje moj život. Skijanje je moja STRAST.”

Odakle potiče toliko interesovanje za skijanje i kako se rodila ta strast?

“Potičem iz skijaške porodice, moj tata je bio instruktor skijanja, moj brat je bio takmičar, a sada je trener Kiparske reprezentacije skijanja. Oni su mi preneli ljubav prema skijanju i još od malih nogu se rodila ta strast i znala sam šta ću biti kad porastem.”

Vašu strast ste podelili i sa drugima – pre svega sa decom kroz školu skijanja. Koji je Vaš “recept” za uspešan rad sa ovako osetljivom kategorijom?

“Strast prema skijanju sam podelila na 2 dela kako bih izašla u susret potrebama dece. U prvom delu prenosim svoju ljubav i znanje na decu koja tek počinju da uče da skijaju. Drugi je takmičarski deo, gde delim sudbinu dece takmičara jer sam i sama to bila i još uvek jesam.”

Koji je Vaš recept za uspešan prenos znanja?

“Trudim se da prenesem svoje znanje i podelim svoje iskustvo, kao i da naučim decu bitnim vrednostima kao što su upornost, samodisciplina, samokontrola i savladavanje prepreka. A ono što mi je najbitnije je da pomognem u ojačavanju i razvijanju karaktera svakog deteta pojedinačno.”

Koliki broj dece je imalo prilike da uči od Vas?

“Do sada, u svojoj karijeri instruktora, sam uspela da prenesem svoje znanje i da naučim više od 1.800 dece da skijaju. A sam Klub sada broji 18 takmičara, koji su uglavnom moji bivši učenici.

Kako je izgledao razvoj Vaše karijere?

“Kao i kroz ceo svoj život i tokom karijere organizovanja škole skijanja, sam doživela mnogo prepreka, pa i sabotiranja (prva asocijacija na ime škole MM je bila Malo Morgen). Ali duboko verujem da sam sve te prepreke prebrodila upravo zbog toga što sam u duši takmičar i što imam tako jaku strast prema skijanju i na svoj posao ne gledam kao na običan biznis projekat. “

Da li ste nekada pomišljali da odustanete?

“Ni u jednom trenutku nisam ni pomislila da odustanem i to mi je samo davalo još veću snagu da se izborim i nastavim dalje i da konačno dođem tu gde sam sada.”

MM ski-školaPostoje li neke stvari koje ste morali da žrtvujete zarad karijere i da li se kajete?

“Još u toku moje takmičarske karijere je bilo puno žrtvovanja, što mog, što moje porodice. Da bi se postigli određeni uspesi i da bi se održao određeni kvalitet morate mnogo da se trudite, da se dovijate i naravno da se žrtvujete.
Godišnje u kolima provedem mnogo vremena i pređem minimalno 30.000 kilometara. Dosta se angažujem se oko nabavke kvalitetne opreme, rekvizita, prisustvujem seminarima organizacija škole skijanja u Austriji, ali ni u jednom trenutku mi nije žao, niti se kajem zbog bilo koje žrtve koju sam morala da podnesem.”

I za kraj razgovora: Kakvi su Vaši dalji planovi?

“Mojim planovima nikad nema kraja i ciljevi za budućnost su mi mnogo veći od onoga što sad trenutno radim. Ne želim puno da otkrivam još uvek, ali želja mi je da skijanje konačno dovedem u Beograd.”

izvor:mmskisport.com

error: