Vesti

Sanja Banjac prva žena iz Srbije koja je izvezla Everesting

Sanja Banjac postala je prva žena iz Srbije koja je izvezla Everesting izabravši uspon od Rudnice ka Kopaoniku koji je 2017. godine izvezao i Vladimir Savić postavivši tada po prvi put Srbiju i Kopaonik na svetsku mapu „Everestinga“.

Pravila su vrlo jednostavna, pronađete jak uspon, napravite GPS snimak planirane staze i pošaljete osnivaču Everesting kluba na odobrenje i proveru.​​ ​Nakon toga cilj je samo jedan, popnete se na vrh bajkom, i onda ponavljate isto, sve dok ne osvojite svoj lični Everest (8.848 m visine)​.

Prv​i​ usp​eš​an pokušaja “Everestinga”,​ izveo je planinar i biciklista ​Džordž Malori, unuk istoimenog Džordža Malorija, britanskog planinara koji je nestao na Everestu sa Sandi Irvinom 1924. godine.
Mlađi Malori​ je 1994 godine, ​spremajući se za penjanje ​na Mont Everest, vozio 8 krugova ​na planini Dona Buang u Viktorijskim Alpima.

“​Penjanje Everesta na biciklu i penjanje na planinu ​su ​potpuno različi​ti, naravno”, rekao je Malori, “Everest​ing biciklom je, po mom iskustvu, fizički teži nego bilo koji dan na Everestu.”

​Dok čekamo zvanično saopštenje o uspehu Sanje Banjac podsetimo se 2017. godine i Everestiga Vladimira Savića –  OVDE
foto arhiva:TourDeKop

error: