Vesti

Senka Bajić aktuelna evropska i svetska šampionka u planinskom skejtbordu

Novosađanka Senka Bajić je aktuelna evropska i svetska šampionka u planinskom skejtbordu (mountainboard-u).

Za neke je možda treća sreća, ali za Srbiju od sada možemo govoriti peta sreća… Jer upravo toliko je trebalo da se osvoji svetsko zlato na takmičenju u planinskom skejtbordu (mountainboardu).
Naime, protekle nedelje – tačnije od 13. do 15. jula održano je 5. svetsko prvenstvo u Francuskoj, u mestu Kompjen (Compiegne), poznato po tome što je tu Hitler naterao Francuze da potpišu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, u istom vagonu u kojem su Nemci potpisali kapitulaciju na kraju Prvog svetskog rata. Prethodna 4 takmičenja su održana 3 puta u Srbiji (Bukovac) i jednom u Nemačkoj (Groserlah), te je sada bio red na Francuze da organizuju Svetsko prvenstvo u border krosu.

Iz Srbije se na takmičenje uputilo 4 takmičara, 3 u Open kategoriji (Slobodan Banović, Ivan Raković i Todor Jović), i jedan takmičar u ženskoj kategoriji (Senka Bajić). Takmičenje se održavalo u tri dana i već nakon prvog dana naš tim je pokazao odlične rezultate – najmlađi učesnik na takmičenju Todor Jović sa svojih 17 godina je ostvario odlično peto vreme u vremenskim kvalifikacijama, odmah iza trostrukog svetskog šampiona Met Brinda, i time pokazao da je pred njim blistava karijera i da njegovo vreme tek dolazi.

U ženskoj konkurenciji pokazala se jasna dominacija naše Senke Bajić koja je takođe imala izvrsno vreme.

Nakon toga su usledile trke, po 4 takmičara istovremeno, gde su se prvog dana skupljali bodovi za kvalifikaciju u top 32, a drugog dana su bile eliminacione trke gde dva prvoplasirana vozača idu u narednu rundu.

Naši takmičari u Open kategoriji i pored odličnih vožnji  nisu uspeli da se domognu polufinala, ali zato u ženskoj kategoriji nije bilo iznenađenja – Senka Bajić je sve svoje trke vozila samouvereno i snažno od samog početka, ne dozvoljavajući konkurenciji da joj se približi i time dokazala da je trenutno najspremnija takmičarka na svetu što se tiče tehničke i fizičke pripreme.

Najbolji dokaz za to je upravo i zlatna medalja koju je osvojila i napokon upisala Srbiju na mapu svetskih prvaka u mountainboardu.

Što se tiče muške (open) kategorije, i pored izuzetno teške konkurencije i većeg broja pretedenata na prvo mesto, najbolji svetski border Met Brind iz Engleske nije dozvolio da mu iko preuzme titulu, potvrdivši tako svoju dominaciju. Inače, Met je prosle godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao jedini koji je uspeo tri puta zaredom da osvoji titulu svetskog prvaka u mountainboardu, u disciplini border kros, a sada će Ginisova knjiga morati da se menja, jer je taj broj narastao na 4.

Da podsetimo da je Senka Bajić naša najbolja takmičarka u planinskom skejtbordu nedavno osvojila i treću uzastopnu titulu na European Mountainboard Boardercross Challenge koji je održan juna meseca 2017. godine u Kranju.

Senka Bajić pored bavljenja ekstremnim sportovima radi i kao personalni trener, ali je i studentkinja doktorskih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.
Mlada i uspešna Senka Bajić koja je brža i od sopstvene senke, ovim uspesima će sigurno doprineti još većoj popularizaciji planinskog skejtborda u Srbiji a i šire.

Zato obratite pažnju kada ste na planini naročito leti i vidite damu koja neustrasivo ali elegantno vozi skejtbord niz brdo nećete pogrešiti to je najverovatnije evropska i svetska šampionaka a naša novosađanka Senka Bajić.

error: