Dešavanja Vesti

Srbija i Kopaonik na svetskoj mapi Everestinga zahvaljujući Vladimiru Saviću

Everesting Kop2017

U četvrtak 17. avgusta 2017. naš poznati triatlonac Vladimir Savić postavio je Srbiju na svetsku mapu kad su u pitanju vanserijski rezultati u planinskim sportovima izdržljivosti. Za 18 sati i 10 minuta biciklom je izvezao svoj Everest. Imao je aktivne vožnje 16 sati 21 minuta 35 sekundi, pređenih 291.6 km i potrošenih 15.300 kalorija.

Everesting Kop2017

Vladimir je izabrao uspon od Rudnice ka Kopaoniku i po kalkulaciji poznatog kluba iz Melburna (Australije) “Hells 500” odobren mu je GPS zapis i data kalkulacija da se mora popeti 7 puta u cugu da bi realizovao “Everesting”.

Everesting Kop2017

Dobra logistika, temeljne pripreme i jasan plan su ključ ovakvih podviga. Ekipa je startovala u 4 ujutru, prognoza je bila dobra i sve je išlo kako treba. Čak i po podnevna kiša praćena grmljavinom nije zaustavila dobro uigrani tim, već je Vladi i poslužila da se malo rashladi.

Everesting Kop2017

​Vladimir se zahvaljuje celom timu, Skyrunning asocijaciji Srbije, fotografima Milošu Milenkoviću i Draganu Stojkiću, snimatelju Dušanu Stojančeviću a posebno MK Resortu, Infotimu – Garmin Srbija, Planetbajku i Fit sportu.

​Prv​i​ usp​eš​an pokušaja “Everestinga”,​ izveo je planinar i biciklista ​Džordž Malori, unuk istoimenog Džordža Malorija, britanskog planinara koji je nestao na Everestu sa Sandi Irvinom 1924. godine.
Sedamdeset godina kasnije, 1994. godine, mlađi Malori​, ​spremajući se za penjanje ​na Mont Everest vozio je​ 8 krugova ​na planini Dona Buang u Viktorijskim Alpima.

“​Penjanje Everesta na biciklu i penjanje na planinu ​su ​potpuno različi​ti, naravno”, kaže Malori,
“Everest​ing biciklom je, po mom iskustvu, fizički teži nego bilo koji dan na Everestu.”

​Detaljna pravila možete pogledati na sledećem linku http://vvv.everesting.cc/the-rules/

Svi koji uspešno završe Everesting u​laze u jedan od najekskluzivnijih klubova na svetu​:​
The everest​ing hall of fame: ​http://www.everesting.cc/hall-of-fame/ i mi sad imamo svog predstavnika – Vladimir Savić.

error: