Vesti

Uspešna vežba GSS Srbije na via ferrati Gornjak

Via feraata ili gvozdeni put je obezbeđen put u steni, osiguran sajlom i klinovima, kao i nogostupima i rukohvatima na eksponiranim deonicama. Kako bi bili spremni za akcije spasavanja i na ovoj vrsti terena, spasioci Gorske službe spasavanja održali su vežbu na via ferrati Gornjak, u Gornjačkoj klisuri.

„Ovo je bila veoma kompleksna vežba tehničkog spasavanja, gde se povređeni transportuje nosilima kroz stenu. Nakon toga, povređenog je trebalo preneti i kroz kompleksni strmi teren na kome se nalaze šume, sve do magistralnog puta. Za ovakvu vrstu spasavanja potreban je veliki broj dobro obučenih spasilaca, kao i posebna oprema bez koje spasavanje nije moguće“, objasnio je Dušan Starinac, spasilac Gorske službe spasavanja.

Via ferrata Gornjak nalazi se kod Petrovca na Mlavi, u Gornjačkoj klisuri, na obroncima Malog Vukana. Prosečno vreme za uspon je oko tri sata. Via ferrata Gornjak je sportska, teška i fizički zahtevna deonica, i nije za ljude koji nemaju prethodnog iskustva u planinarenju.

U via feratta vežbi spasavanja učestvovala su 32 spasioca Gorske službe spasavanja. Vežbu je finansiralo Ministarstvo odbrane.
foto:GSS Srbije

Tagovi
error: