Vesti

Etno selo Gradačka Banja Kopaonik – Golija

Etno selo Gradačka Banja, udaljeno je oko 50 kilometara od turističkog centra Kopaonik, i smešteno je u neoposrednoj blizini manastira Gradac na obroncima planine Golije .

Selo Gradac prostire se u gornjem slivu reke Brvenice koja nastaje u centru sela gde se spajaju Grabovička i Kruševička reka. Nadmorska visina sela se kreće od 535 – 940 metara. Najpoznatiji spomenik kulture svakako je manastir Gradac jedan od najleših i najvrednijih spomenika srednjovekovne Srbije. Za turistički položaj etno sela Gradačka Banja od velikog značaja je i njegova pripadnost ibarskoj kulturno-turističkoj zoni, u kojoj se osim njega nalaze i manastiri: Žiča, Studenica, Stara Pavlica, Nova Pavlica, Banjska. Tu su još i tvrđave: Maglič, Brvenik i Zvečan. Na ovu zonu se nastavlja kulturno-turistička zona doline Raške u kojoj su manastiri: Sopoćani, Đurđevi stupovi i Petrova crkva, stari grad Ras, spomenici Novog Pazara… To sve, svakako, doprinosi povoljnosti turističkog položaja etno sela Gradačka Banja, pogotovu što su ovi značajni srednjovekovni manastiri i spomenici grupisani na relativno malom prostoru i predstavlja komplementarnu turističku vrednost planine Golije, a ujedno i dopunu turističke ponude Kopaonika.

Etno selo Gradačka Banja sastoji se od jedinstveno uređenog parka sa dva cetralna objekta vodenice u kojima su apartmani sa kuhinjom i trpezarijom, terasama i letnjom baštom iznad besprekorno čiste planinske reke. U sastavu izletišta parka je i izvor lekovite Očne vode koji pomaže u lečenju nekih očnih bolesti a blagotvorno deluje i na organe za varenje.

Etno selo raspolaže modernim i konfornim smeštajem u apartmanima i sobama objekata etno sela sa ukupno 25 ležajeva, a u svojoj ponudi ima ukusnu domaću hranu, staze za rekreativnu šetnju kroz jedinstven prirodni ambijent i čist planinski vazduh – koji se smatra vazdušnom banjom. Lokacija etno sela sa svojim sadžajima posetiocima pruža idealne uslove za prijatan odmor po pristupačnoj ceni. Domaća hrana proizvedena na sopstvenom gazdinstvu (kajmak, sir i drugi mlečni proizvodi, sopstveni pastrmski ribnjak, vodenice potočare sa asortimanom brašna od kukuruza, ražai, heljde, ječma…) kao i izuzetno visok nivo pripremanja tradicionalnih jela su osnova specifične ponude etno sela.

Etno selo “Gradačka Banja ” je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen. Etno selo je izgrađeno tokom 2015. godine a zvanično pušteno u rad na Vaskrs 1. maja 2016 godine i strukturalno je podeljeno u tri dela:
Prvi deo ponude čini predivan park na lokalitetu Gradačka Banja u neposrednoj blizini manastira Gradac sa dva vrhunska apartmana u kojima je po 7 ležajeva.

Drugi deo turističke ponude je smeštaj u autentičnim seoskim kućama, koje su adaptirane za smeštaj gostiju odnosno njihov enterijer je prilagođen savremenom stilu života i potrebama savremenog turiste. U tri odvojene kuće ukupno je 12 ležajeva kao i mogućnost dodatnih.

Treći deo ponude etno sela Gradačka Banja čini reprezentativan objekat površine 80 m2 vila “Golija” na 1630 m nadmorske visine u podnožiju Crnog Vrha, drugog po visini vrha Golije. Ovaj objekat svojim konforom, enterijerom uz apartmane takođe predstavlja reprezentativnu ponudu etno sela.

Za sve one koji žele da uživaju u prelepom ambijentu Etno sela Gradačka Banja u predivnoj prirodi i domaćoj kuhinji sa Golijskim specijalitetima dodatne informacije mogu dobiti na tel: +381 66 57 78 600 i e-mail:  gradackabanja@gmail.com 

error: