Vesti

FRIZBI GOLF – idealan sport za Kopaonik

Odnedavno se u Srbiji pojavio novi sport FRIZBI GOLF – DISC GOLF ili golf sa frizbijem koji je idealan za sve terene a naročito planinske kao što je Kopaonik.

Zašto je Frizbi golf idealan za planinu Kopaonik?

Za turizam, kao i za sport, karakteristična je specifična potreba da se bude aktivan, da se deluje, da se bude drugačiji. Frizbi golf ima veliki turistički potencijal. Kao sport koji se u celoj Evropi ubrzano razvija, dok je u Americi prisutan već gotovo pola veka, evropski igrači su željni igre, novih zanimljivih terena i druženja sa drugim frizbi golferima. Obzirom na činjenicu da rekreativno bavljenje frizbi golfom ne zahteva vanrednu fizičku spremu, a podrazumeva putovanja na turnire u inostranstvu i otkrivanje prirodnih lepota tih zemalja. Takođe, našim delovanjem za kratko vreme frizbi golf u Srbiji od nepoznatog postaje veoma popularan sport.

Frizbi golf tereni mogu se urediti uz hotelske objekte ili restorane, u kampovima i drugim zelenim površinama kako bi isti korisnicima svojih usluga ponudili dodatni sportsko-rekreativni sadržaj.

Osim velikih terena, moguće je i postavljanje manjih trening zona pogodnih za igru dece ili za tim bilding programe.

U Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj je sve češća praksa da se na skijalištima, van snežne sezone, postave frizbi golf tereni na stazama pa ih tako nalazimo u elitnom austrijskom skijalištu Zell Am See, u planinskom izletištu Schöckl kod Graca, a od skoro i u Sloveniji gdje su na skijalištima Kope i Mežica postavljena dva terena.

Kopaonik ima jedinstvenu priliku da prvi u Srbiji napravi profesionalni teren za frizbi golf i sebe postavi na frizbi golf mapu sveta. Samim tim se stvara potencijal za jedinstvenu turističku ponudu, koji otvara mogućnost da se organizuju dešavanja poput turnira, tim bilding, kolektivnih, kao i pojedinačnih poseta zaljubljenika u ovaj sport kako iz Srbije, tako i iz regiona i celog sveta.

FRIZBI GOLF – DISC GOLF golf sa frizbijem

Frizbi golf, odnosno disc golf je sport koji je po pravilima sport veoma sličan klasičnom golfu. Razlikuje se po tome što se umesto štapova i loptica koriste specijalno dizajnirani frizbiji (diskovi), dok umesto rupe+ služi posebna korpa (koš) sa lancima. Cilj igre je da se iz što manje pokušaja pređe određena staza i frizbi ubaci u korpu.

Frizbi golf je osmišljen pre pedesetak godina u SAD-u gde je i danas najpopularniji, dok se u poslednjih desetak godina značajno proširio i na ostatak sveta. Važi za sport koji procentualno najbrže raste po broju novih igrača . Frizbi golfom, odnosno disc golfom se u svetu trenutno bavi više miliona ljudi. U Evropi je najpopularniji u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Estoniji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Holandiji itd. U navedenim zemljama se svake godine otvara više novih terena na zelenim površinama. Samo u Finskoj trenutno ima oko 550 postavljenih terena. U poslednjih nekoliko godina postaje sve popularniji i u regionu, posebno u Sloveniji i Hrvatskoj. Hrvatska je za narednu 2018. dobila i organizaciju evropskog prvenstva u frizbi golfu.

Posebna draž frizbi golfa leži u tome da je lako savladati osnove, napredovati i zavoleti ga. Etabliran je kao sport kojim se možete baviti celog života. Samim tim, frizbi golf je jedan od retkih sportova u kojima na istom nivou mogu igrati i mladi i stari pa se neretko na terenu mogu sresti srednjoškolci i penzioneri koji se međusobno takmiče i bore za pobedu. Takođe je pogodan i kao porodični i korporacijiski sport.

Frizbi golf se može igrati u svim vremenskim uslovima – po kiši, vetru, snegu, ili kada je sunčano i na taj način se povećava posećenost parkova i ostalih otvorenih prostora na kojima se nalaze tereni. Ovo je odličan sport za svakoga ko je željan rekreacije u prirodi, bez obzira na starost i pol.

Kada se jednom konstruiše teren, troškovi održavanja terena su na dalje minimalni. Tereni se mogu napraviti na gotovo svakoj površini, zbog činjenice da frizbi putuje vazduhom a ne po tlu, pa i na zemljištu nepogodnom za druge sportove ili aktivnosti i na taj način doprineti razvoju te oblasti.

Sport je ekološki prihvatljiv, a osim povremene košnje, ne zahteva druge značajnije troškove održavanja. Jedine intervencije u prirodi koje su neophodne kod postavljanja terena su ukop betonskih temelja table uz polaznu poziciju i korpe na završnoj poziciji svake od staza. Na terenu s 18 staza istovremeno u igri može učestvovati do 90 igrača.

Frizbijak je udruženje nastalo radi promocije svih aktivnosti sa frizbijem, sa posebnim akcentom na uvođenje novog sporta u Srbiji – FRIZBI GOLFA, odnosno DISC GOLFA. Do sada su organizovali dva turnira u Beogradu na Ušću, desetine javnih treninga, nekoliko promocija po osnovnim i srednjim školama, kao i medijskih promocija. Organizuju i tim bildinge za firme i korporacije. Članovi su registrovani u PDGA (Profesionalna frizbi golf organizacija). Edukovali su se na turnirima u region i u kontaktu su sa svim relevantim međunarodnim organizacijama koje se bave frizbi sportovima, a posebno dobru saradnju imamo sa organizacijama iz Hrvatske i Slovenije.

U budućnosti udruženje Frizbijak, pored prvog profesionalnog terena, nude i saradnju u vidu organizovanja rekreativnih i profesionalnih turnira, tim bildinga, stručne edukacije, kao i medijsku promociju domaćem i stranom auditorijumu, kako kroz domaće medije, tako i preko društvenih mreža.

error: