Vesti

Spasioci GSS od danas na majskom dežurstvu na Kopaoniku i Staroj planini

Kopaonik 30.04.2021. Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS) od danas se vraćaju na dežurstva na Kopaonik i Staru planinu, gde su ponovo otvorena skijališta.

Na Kopaoniku su od danas otvorene staze Karaman greben, Pančić 4b kao i obe staze Krst. Dok na Staroj planini radi Jabučko ravnište

Ukupno dežura sedam spasilaca koji će na ovim planinama biti narednih pet dana. U slučaju potrebe u pripravnosti su i ostali spasioci GSS-a.

Gorska služba spasavanja Srbije dobrovoljna je i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…
FOTO Gorska služba spasavanja

error: