Dešavanja Kopaonik Vesti

DANI VRGANjA Kopaonik 2020 od 04. do 06. septembra

Dani vrganja na Kopaoniku – manifestacija koja ima za cilj okupljanje zaljubljenika u prirodu, planinarenje, gljive i proizvode od gljiva ove 2020. godine godine održava se od 04. do 06. septembra.
Učesnici se mogu takmičiti u berbi vrganja i spremanju jela od vrganja u nekoliko kategorija čiji kvalitet ocenjuje stručni žiri.
Na svečanom zatvaranju manifestacije uz kulturno umetnički program proglašava se najteži vrganj na Kopaoniku, kao i najuspešniji takmičari u raznim disciplinama pripremanja jela od vrganja za koje su obezbeđene nagrade.

Program DANI VRGANjA Kopaonik 2020

Petak, 04.09.2020. godine

9 h – Polazak u organizovano gljivarenje sa vodičima iz Nacionalnog parka „Kopaonik“ i područnog gljivarskog društva „Kopaonik iz Raške“
10 – 20 h – Ponuda proizvoda od gljiva podkopaoničkog kraja
15 h – Determinacija pronađenih gljiva i priprema izložbe
17 h – Predavanje o zaštiti prirode i staništa gljiva

Subota, 05.09.2020. godine

10 h – Otvaranje izložbe gljiva
10 h – 20 h – Ponuda proizvoda od gljiva podkopaoničkog kraja
10 h – Pešačka tura „Foto safari“
12 h – Takmičenje u pripremanju jela od gljiva u kategorijama: Hladna predjela, Čorbasta jela, Roštilj – pleh
15 h – Ocenjivanje takmičara
17 h – Predavanje o zaštiti prirode i staništa gljiva

Nedelja, 06.09.2020. godine

10 h – 18 h – Ponuda proizvoda od gljiva podkopaoničkog kraja
11 h – Predavanja o gljivama u organizaciji Mikološko gljivarskog Saveza Srbije

Za vreme takmičenja u pripremanju jela koje se organizuje na „Vatrištu”, u Dolini sportova, biće predstavljena etno ponuda podkopaoničkog kraja (proizvodi domaće radinosti, tradicionalna jela i dr.).

U nedelji održavanja manifestacije (od 31. avgusta do 5. septembra do 12 h) svakog dana će biti merenje i evidentiranje pronađenih vrganja u kategorijama I i II klase a u cilju takmičenja i dodele nagrada za najteži vrganj na Kopaoniku.

Za vreme trajanja manifestacije biće stalna izložba gljiva sa Kopaonika uz prisustvo edukatora iz Nacionalnog parka Kopaonik i predstavnika udruženja gljivara.

Organizatori: MK Mountain Resort, Nacionalni park Kopaonik, Turistička organizacija Raška, Turistička organizacija opštine Brus

error: