Letnje aktivnosti Vesti

Pešačke staze na Kopaoniku

“Dopustite mi da se ovom prilikom poslužim lepom osobinom čovečijeg duha i da vas odvedem u jedan prekrasni kraj Srbije u kome sam često i rado boravio da mu proučim prirodu, u kome sam svaki put nahodio što god novo da vidim ili o čemu da se divim, koji nisam nikad ostavljao a da ne bi poželeo, da se još jednom tamo povrnem, a to je  – Kopaonik i njegovo podgorje”.  Josif Pančić

Pešačke ture na Kopaoniku organizuju vodičke službe Nacionalnog parka Kopaonik, Kraljevi Čardaci SPA, MK Mountain Resort i PSD Kopaonik.

NP Kopaonik pešačke staze

Vodička služba NP Kopaonik organizuje pešačke ture  – Grupe sa vodičem kreću u 10h a okupljanje je ispred upravne zgrade NP Kopaonik (pored Konaka).
Usluge vodiča se naplaćuju dnevno kao i dodatno osiguranje po osobi po danu.
Za pešačku turu Nebeske stolice prevoz žičarom do Pančićevog vrha se dodatno naplaćuje po osobi (cena karte za vožnju žičarom).

Kontakt telefon za dodatne informacije i zakazivanje +381 64 824 09 53 – opširnije OVDE


Kraljevi Čardaci Spa pešačke staze:

Kraljevi Čardaci – STAZA 1

 • Smeštena na južnoj strani, sa prelepim vidikovcima
 • Pruža predivne poglede na Pančićev vrh, Tresku i Kukavicu
 • Na mestu Golo brdo se nalazi prva klupa sa koje je najlepši pogled ka Kosovu, a pri dobroj vidljivosti i planini Komovi u Crnoj Gori
 • Pruža pogled na zalazak sunca na zapadu, iza Golije
 • Na 20-ak metara od druge klupe je vrh Šiljak, vidikovac sa koga se vidi naš kompleks i zaseok Čajetina u dolini.

Staza kreće od kompleksa Kraljevi Čardaci asfaltnim putem uzbrdo i već nakon 250 m, pre brda Sama bukva, skreće desno sa asfaltnog puta. Dalje vodi nasutim prilaznim putem još nekih 250 m i izlazi na livadu i greben Golo brdo.

Utabanom pešačkom stazom, kroz livadu, ide dalje do vrha Šiljak koji je na nadmorskoj visini 1345 m. Od druge klupe, staza vodi pravo nizbrdo, a onda desno lagano niz livadu do oboda šume i vodi ka napuštenom seocetu Čajetina. Odatle kolskim nasutim putem lagano penjući se prema istoku, Čajetinskim brdom, staza izlazi na glavni asfaltni put.

Na ovom mestu, pređena dužina staze iznosi 3,5 km. Staza dalje vodi glavnim asfalnim putem uzbrdo ka Kraljevim Čardacima udaljenim još 2 km.

Ukupna dužina Staze je 5,6 km i potrebno je oko 1,5 do 2 sata hodanja.

Kraljevi Čardaci – STAZA 2

 • Smeštena na severnoj strani
 • Pretežno šumska staza, koja vodi kroz šume smrče i bukve
 • Pored staze se mogu videti veliki mravinjaci
 • Nekoliko puta se prelazi Lisinska reka
 • Markirana je u oba smera

Staza kreće od Kraljevih Čardaka, asfaltnim putem nizbrdo 2 km, sve do skretanja za selo Lisina.

Nakon skretanja udesno, i dalje asfaltnim putem nizbrdo, vodi do Lisinske reke i skreće desno sa asfalta.

Nakon skretanja, prelazi se reka jednom, a nedugo zatim još dva puta, nakon čega se dolazi do jednog od stubova dalekovoda i ulazi u šumu. Prateći šumski put prelazi se još 2 km do izlaska u vikend naselje, a zatim se izlazi na glavni asfaltni put kojim se zatim nizbrdo, nakon 1 km stiže do Kraljevih Čardaka.

Ukupna dužina Staze je 6,8 km i potrebno je 2 do 2,5 sata hodanja.

Po želji, moguće je iskombinovati obe staze i napraviti ceo krug tako što će se nakon pređene Staze 1, posle Čajetine, pri izlasku na glavni asfaltni put, nastaviti kretanje Stazom 2 u pravcu sela Lisina i dalje kao što je opisano kod Staze 2. Ukupna dužina celog kruga obe staze je 8,4 km i potrebno je 3 do 4 sata hoda.

*** Obe staze su obeležene crveno-žutim krugovima i strelicama (planinarska markacija). Markacije su nacrtane na asfaltu, kamenju, drveću, granju, pa ih je lako pratiti. Na račvanjima šumskih puteva obratiti pažnju, tj. pronaći markacije kojim putem se ide dalje.

Kraljevi Čardaci STAZA  Barska reka

Ova turističko-rekreativna staza, koju zajednički održavaju Nacionalni Park Kopaonik i Hotel Kraljevi Čardac SPA, srednje je težine i dužine oko 10 kilometara, a može se prepešačiti za oko 5-6 sati hoda.

Polazište je sa proplanka iza Hotela Kraljevi Čardaci SPA  i prolazi kroz rezervate nacionalnog parka prvog stepena zaštite Barska reka, Kozje stene i Samokovska reka.

Pešačka staza vodi kroz bukovu i smrčevu šumu a potom preko predivnih planinskih pašnjaka i livada sa retkim i lekovitim biljkama u čijem mirisu će turisti uživati dok šetaju kao i u bistrim planinskim potocima koji odišu svežinom i u najtoplijem letnjem periodu.

Duž staze se nalaze mesta za odmor, izletište i planinska kuća „Barska reka“ a malo teži deo staze će posetioce dovesti do visa Kukavica (1726mnv), odakle se pruža pogled na okolna sela kao i na planinske masive Durmitor, Komove, Goliju, Rogoznu, Šar planinu, Željin, Jadovnik, Čemerno…

Staza dalje vodi do izletišta Kadijevac kao mesto za odmor od pešačenja uz uživanje u neponovljivim pejzažima, žuboru planinske reke Samokovke a jedno od mesta za odmor je i planinska kuća „Kadijevac“.

Kraljevi čardaci SPA organizuju i sledeće pešačke ture:

 • Jelovarnik
 • Metođe
 • Samokovska reka
 • Nebeske stolice

Informacije o pešačkim turama Kraljevi čardaci SPA: +381 36 428 673 – opširnije OVDE


MK Mountain Resort  pešačke ture

MK Mountain Resort pešačka tura je idealan način da sa pratiocem upoznate najvrednije prirodne retkosti Nacionalnog parka Kopaonik. Svi pravci kretanja su pažljivo izabrani, a trase imaju blage uspone.

MK Mountain Resort pešačke ture:  +381 36 54 71 977


PSD Kopaonik pešačke ture

Planinarska transverzala “Josif Pančić”, ustanovljena je 1999. godine. Osnivač je PSD Kopaonik iz Beograda, autor je Jovan Đokić sa saradnicima.

Elementi planinarske transverzale su:

 • Pravilnik transverzale,
 • pregledna karta sa ucrtanim stazama i kontrolnim tačkama (KT),
 • opis deonica između KT.

Za pređenu transverzalu dobija se značka transverzale od PSD »Kopaonik« (Beograd).

Transverzala ima dve deonice: istočnu i zapadnu, oblika osmice. Ukupna dužina transverzale je oko 46 kilometara.
Istočna deonica ima 5 KT (kontrolnih tačaka) i dužinu 18 km, spuštanje oko 500 metara relativne visine (od 1934 m na 1425m) i neprekidni uspon oko 553 metara (sa 1425m na 1976m). Deonica se može preći za 8-10 časova hoda, sa odmorima od 10 do 30 minuta na kontrolnim tačkama (KT).
Zapadna deonica ima 5 kontrolnih tačaka (KT) i dužinu oko 28 kilometara. Nema velikih visinskih razlika. Može se obići za 10 do 12 časova hoda, sa odmorima od 10 do 30 minuta kod KT.
Osim obilaska Planinarske transverzale “Josif Pančić” PSD Kopaonik organizuje pešačke ture i na ostalim obeleženim stazama ( Ljubina staza, Semeteško jezero 1 i 2, Kozje stene, Đorov most, Vučak, Crna Glava, Jelovarnik, Treska, Kadijevac, Rvatske bačije…).
Telefon za informacije   +381 36 54 71 190

Iskoristite boravak i vreme na Kopaoniku da u okviru pešačkih tura obiđete prekrasne delove ove planine i da posle toga poželite da ponovo prođete obeleženim pašačkim stazama diveći se lepoti prirode.

error: